søndag 31. desember 2017

BA Course in Media & Politics

This page is dedicated to general resources for a BA Course in Media & Politics that I still teach. The resources were posted in the fall semester of 2014. But most are still valid, and the rest will be updated the next time it is taught in the fall of 2019. You can read more about the course below or browse through the embedded presentation.



You can find the course description here (updated for 2018/19). Required readings are here (updated for 2018/19).

Below you can see the basic structure of the course. Available resources, such as lecture presentations, reading material, videos and links are posted as seperate posts for each lecture. Folow the links in the list below.

Introduction
  1. Introduction
Part 1. Theories and concepts
  1. Power
  2. Framing
  3. Witnessing and Memory
  4. The audience

Part 2. Comparative politics
  1. Representative democracy
  2. The Public Sphere
  3. Hate and conspiracy
  4. Empowerment
Part 3. International relations
  1. War
  2. Terror
  3. Ethnocentrism
  4. Cosmopolitics
Conclusion
  1. Conclusion

torsdag 21. desember 2017

Ny bok om krisehåndtering


Boka Krisehåndtering: planlegging og handling, redigert av min gode kollega Tore Hafting er nylig gitt ut av Fagbokforlaget. Den er resultat av et flerårig prosjekt som har involvert forskere fra hele Skandinavia, inkludert undertegnede. 

Boken handler om hvordan organisasjoner forbereder og forebygger før kriser, og lærer og gjenoppbygger etter kriser. Krisehåndtering omfatter også folks oppfatninger av prosesser og resultater i og utenfor organisasjoner. 

I denne boken ønsker vi å formidle det faglige mangfoldet belyst av teorier på struktur, kultur og prosesser. Innslaget av usikkerhet og kompleksitet har betydning for håndteringen av kriser som forskeren må forstå i en kontekst. 

Mitt bidrag sorterer under krisekommunikasjon og fokuserer først og fremst på utfordringene fra den nye medieøkologien. Det sammenlikner to case; USA og Norge, under Ebola-krisen i 2014. Du kan se under hvordan det hele startet med et tankekart en gang i 2015. Etter det ble det en del arbeid, men også en trivelig og lærerik prosess. Ofte i godt faglig og sosialt lag med de andre forfatterne.


Fra tankekart ...
... til endelig resultat


tirsdag 12. desember 2017

Romaner som spår kriger i nær fremtid

Gikk kaldt nedover ryggen et kort øyeblikk.

Spøkelsesflåten

På kurset i Media and politics har studentene anledning til å fordype seg i relevant fiksjonslitteratur, deriblant Singer & Coles Ghost Fleet (Se på Google Books).", en IR-techno-thriller satt i den nære framtid.

Scenarioet der er at i Kina er kommunistpartiet tilsidesatt av en slags junta, kalt Direktoratet, sammensatt av ledere fra militæret og næringslivet. Direktoratet ønsker en langt mer ekspansiv rolle for Kina - og allierer seg i det stille med Russland som juniorpartner.

Kina angriper og okkuperer Hawaii og tar kontroll over det meste av Stillehavet. Ikke minst takket være at de har levert mye av teknologien som styrer USAs våpen og krigsskip.

Men USA slår etter hvert tilbake. Ved å hente foreldede skip som Zumwalt ut av pensjonisttilværelsen i spøkelsesflåten sin. Denne klassen av destroyere er for øvrig USA i ferd med å bygge nå.


Den store Stillehavskrigen

Nå ble jeg minnet på at i 1925 kom romanen The Great Pacific War, skrevet av briten Hector Bywater (se på Google Books). Dens tema? Et japansk overraskelsesangrep på USA satt i det som den gang var nær framtid!

Les mer om boken, dens bakgrunn og følgene av den her:

Gady, F.-S. (2017, August 12). This 1925 Novel Inspired Japan’s Attack on Pearl Harbor.

En omtale av parallellene mellom de to bøkene finner du i denne artikkelen:

Lamont, B. (2017, March 23). What a 1925 Novel Can Teach Us About a Possible US-China War.