fredag 19. desember 2014

Mediene som slagmark. Nord-Korea og "The Interview"

Innenfor internasjonal politikk utgjør mediene en egen "virtuell slagmark". I vestlig produsert underholdningsfilm har det etter den kalde krigens slutt gått særlig utover arabere/muslimer. Etter at Kina ble tatt inn i varmen er det stort sett bare Nord-Korea som gjenstår som fiende innenfor den gamle sosialistiske leiren. I Team America ble Nord-Korea til og med koblet med den arabisk/muslimske trusselen i en global terrorkonspirasjon. 


Red Dawn fra 1984 framstilte en sovjetisk invasjon av USA. Når den ble laget i ny versjon var det opprinnelig Kina som hadde overtatt Sovjetunionens rolle som angriper. Men i siste øyeblikk i post-produksjonsfasen ble alle spor av kinesere i filmen slettet og erstattet - absurd nok - med nord-koreanske invasjonsstyrker. 



 

Tilfellet The Interview
De siste ukene har imidlertid vist at det ytes motstand på den virtuelle slagmarken. Sony Pictures' The Interview er en satire med Seth Rogan og James Franco i hovedrollene som to mediearbeidere som lykkes i få til en avtale om et intervju med Nord-Koreas leder Kim Jong-Un. Når CIA finner ut dette gis de to i oppdrag å benytte anledningen til å ta livet av ham. På papiret høres ikke dette særlig morsomt ut, men det finnes jo eksempler på særdeles vellykket satire av svarteste slaget.


Nå får imidlertid publikum ikke anledning til å vurdere dette. Filmen var planlagt sluppet på amerikanske kinoer 25. desember. Men Sony har nå valgt å trekke premieren på filmen - og skrinlagt planene om en ny thriller satt i Nord-Korea.
Bakgrunnen for denne dramatiske utviklingen er at en hackergruppe som kaller seg Guardians of Peace nylig brøt seg inn på Sonys servere, som protest mot filmen. I etterkant truet de de med voldelige angrep mot de kinoene som valgte å sette opp filmen, med 9/11 som en skremmende referanse. Flere av de store kinokjedene reagerte raskt med å utsette premieren, hvorpå Sony selv valgte å trekke den helt. Frykten har også spredt seg videre. Flere kinoer i Texas hadde planer om å kjøre Team America som erstatning for The Interview. Men selskapet som eier filmen (Paramount) har nå bestemt seg for ikke å tillate visning av Team America etter situasjonen som har oppstått.



Kybermakt
Det har vært en del spekulasjon om Guardians of Peace er et dekke for nord-koreanske myndigheter, til tross for at myndighetene der benekter det. Kilder i amerikansk etterretning siteres i New York Times på at alle indisier peker i retning av en slik tilknytning, dog uten at det virker helt overbevisende.

Dette tilfellet er, så vidt jeg vet, i alle tilfelle temmelig enestående. Internett benyttes til å slå tilbake ved hjelp av hacking og kyberterrorisme - og angrepet lykkes. Om angrepet representerer statsterrorisme fra Nord-Koreas side eller "bare" representerer privat terrorisme vil en muligens aldri finne ut av. At terroristene lyktes med sitt formål er bekymringsverdig. Samtidig er det ikke så vanskelig å forstå Sonys kapitulasjon når alternativet er å sette kinogjengeres liv i fare.

Her er det kybermakt som utøves i hardmakts-varianten. Ukjente grupper som det er vanskelig å slå tilbake mot får interessene sine oppfyllt ved hjelp av trusler om vold mot sivile. Den "myke makten" som potensielt skulle utøves mot det nord-koreanske regimet via film-mediet ble nullstilt. I videre forstand er selvsagt regimets internasjonale prestisje så lav at filmen i seg selv ville hatt lite å si, hverken fra eller til.

Regimet føler seg truet fra alle kanter og ruster opp så godt de kan for å skremme. Testene av atomraketter er det mest synlige, men de tar også i bruk nettet i økende grad. Det skal for eksempel være opprettet en egen militæravdeling på 1 800 hackere. Videoen under ble postet på myndighetene egen hjemmeside og viser i en drømmesekvens blant annet et gjenforent Korea og en amerikansk by (New York?) etter hva som ser ut som et atomrakettangrep.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Videre lesning

torsdag 16. oktober 2014

Climate Change

This is a guest lecture by Therese Håkonsen Karlseng held as part of the course Media and Politics in the fall semester 2013. Since completing her thesis on German Climate Policy, Therese has worked with energy and environmental issues as a strategic advisor to the Hedmark County Council, political advisor in the Norwegian Parliament, as well as having worked in the Ministry of Petroleum and Energy.

Goals of learning
  • What is a climate sceptic or - denier?
  • How is climate change communicated through the media?
  • How do you explain that substantial parts of the public opinion do not prioritize the climate change issue?
  • Why is the international political system perhaps inappropriate for handling the climate issue?

You can watch Therese presenting the county climate report here on Norwegian broadcasting or browse through her presentation from the lecture below.




Usefuk links

YouTube Playlist

tirsdag 7. oktober 2014

4.0. Conclusion

Goals of learning from this lesson

The lecture

The final lecture presentation in my course on Media & Politics at Lillehammer University College can be browsed through below. As this is more of a summing up, the title may be slightly misleading.




Literature

torsdag 2. oktober 2014

3.4. Cosmopolitics

Goals of learning from this lesson
  • What is compassion and "compassion fatigue"?
  • How may the media development in general contribute to global compassion (and cosmopolitanism)?
  • Why do some disasters and other events of suffering end up on top of the mainstream news agenda, while others are pushed down?
  • In what way may the internet affect the international news agenda?

The lecture

Browse through the presentation from my course in Media & Politics at Lillehammer University College.

 


The literature
  • Chouliaraki, L. (2008). The Mediation of Suffering and the Vision of a Cosmopolitan Public. 21p. *
  • Hoskins, A., & O’Loughlin, B. (2010). War and media. Chap. 3. 23p.



Watch relevant videos

Peter Singer: The why and how of effective altruism


Paul Conneally: Digital humanitarianism


Ethan Zuckerman: Digital Cosmopolitans in the Age of Connection


Watch more videos on the YouTube playlist



Useful links

onsdag 1. oktober 2014

Kafranbel - det syriske opprørets kreative sentrum

Kafranbel, en by i det nordvestlige Syria, har blitt det kreative sentrum i opprøret mot president Bashar al-Assad - og nå også motstanden mot ISIS. I følge Raed Fares, en av byens sentrale medieaktivister, har de valgt å uttrykke seg på engelsk via sosiale medier for å nå et internasjonalt publikum.

Det helt spesielle ved mediebruken deres er bruken av satire og referanser til ikoner som er godt kjent internasjonalt (Alien, Tatt av vinden, Game of Thrones, Ringenes Herre ....). Dette dukker opp både på posters og videoer som formidles via sosiale medier.


Du kan se flere av posterne deres samlet opp hos Foreign Policy eller gå rett til deres egen hjemmeside for å lese og se mer. De lager også video'er, som regel postet på Raed Fares' kanal på YouTube.  Videoen under er blitt spesielt mye kjent for sin framstilling av "den syriske revolusjonen på 3 minutter"



Syria Untold er på mange måter mediehub'en for opposisjonen og de kaller Kafranbel for revolusjonens samvittighet. Omtale finner du ellers en rekke steder som f.eks.:

3.3. Ethnocentrism

Goals of learning from this lesson:
  • What is ethnocentrism and stereotyping?
  • How are the relation between the global and local best captured?
  • Why are mainstream media's role as nation builders challenged by migration?
  • When is it reasonable to refer to diaspora?

The lecture

Browse throught the latest lecture presentation from my course in Media & Politics at Lillehammer University College

 


The literature:
  • Chan, J. (2005). Global media and the dialectics of the global. 5p. *
  • Hodkinson, P. (2011). Media, culture and society. Chap. 10. 20p.
  • Meyrowitz, J. (2005). The rise of glocality: New senses of place and identity in the global village. 10p. *

Watch relevant videos

Edward Said On Orientalism


Nollywood: The third biggest film industry, but no cinemas


Jack Shaheen: Reel Bad Arabs (Documentary)

 
Watch more from this YouTube playlist




Useful links:

fredag 26. september 2014

Nye former for politisk kommunikasjon på Forskningsdagene

Da er heftige Forskningsdager - midt oppe i vanlig kurs - over for mitt vedkommende. Bare en kort oppsummering her.

Kronikk om Nye former for politisk kommunikasjon
Resultatet er blant annet en kronikk publisert 23. september i GD om Nye former for politisk kommunikasjon skrevet sammen med kollega professor Jon Helge Lesjø.  Vi la også ut en multimedial utdyping av kronikken vår. Den kan du se rett under her:




Arrangement om temaet
Jon Helge og jeg stod også bak et arrangement om temaet, avholdt 24. september på Lillehammer Litteraturhus. Ved siden av våre egne foredrag bidrog også Halvard Grotli (politisk redaktør i GD),  Sunniva Ihle Steinstad (kommunikasjonssjef i Høyre) og Aksel Hagen (tidligere stortingsrepresentant, SV) med inviterte kommentarer. Det kom også interessante innspill, spørsmål og kommentarer fra salen.


Foredrag om Nye sosiale medier
En lett modifisert versjon av foredraget mitt om "Nye sosiale medier" som ble holdt på ovennevnte arrangemen kan du se her eller rett under.

torsdag 25. september 2014

3.2. Terrorism

Goals of learning from this lesson:
  • What is terrorism?
  • How do you differentiate between "old" and "new" forms of terrorism?
  • Why is the relation between mainstream media and terrorists sometimes regarded as symbiotic?
  • What is radicalization and how can terrorist groups create their own media systems to achieve this?

The lecture

Browse through the latest lecture presentation in BA-Course at Lillehammer College.





The literature:
Seib, P. M., & Janbek, D. M. (2011). Communicating Terror. 21p. *
Hoskins, A., & O’Loughlin, B. (2010). War and media. Chap. 8. 16p.
Oates, S. (2008). Introduction to media and politics. Chap. 7. 18p.

Watch relevant videos

Aspen Ideas Festival: The Media's Role in Covering Terrorism


Glenn Greenwald: Norway Attacks Expose U.S. Media's Double Standard On "Terrorism"


Terror and social media


More from the YouTube playlist


Useful links
Info on Al-Shabaab.

tirsdag 23. september 2014

3.1. War

Goals of learning from this lesson:
  • What is "media management" in war?
  • How are the development of media vectors influencing the mediation of war?
  • How do you explain national media's tendency for patrioting reporting?
  • Why may new media contribute to diffused wars?
  • When can we say wars have legitimacy among citizens?

The lecture

Browse through the lecture on War, which is part of my BA-course in Media & Politics at Lillehammer University College.





The literature:
  • Hoskins, A., & O’Loughlin, B. (2010). War and media. Chap. 7 & 9. 70p.
  • Oates, S. (2008). Introduction to media and politics. Chap. 6. 18p.


Watch relevant videos
Philip Seib: Digital Diplomacy



Edward Snowden and the NSA leaks


 Dexter Filkins: Tales From the Front Lines (Reporting From Iraq and Afghanistan)


Watch more from the YouTube playlist here

 
Useful links

torsdag 18. september 2014

2.4. Empowerment

Goals of learning from this lesson
  • What is the media's role in maintaining or changing power relationships?
  • How is gender constructed through the media?
  • Why can the internet be regarded as "helpful" for political participation and protest?
  • When might the internet be harmful for democracy?

The lecture

Browse through lecture from course in Media & Politics at Lillehammer College.



The literature
  • Hodkinson, P. (2011). Media, culture and society. Chap. 11. 22p.
  • Curran, J. et al. (2012). Misunderstanding the Internet. Chap. 5-6. 45 p.
  • Oates, S. (2008). Introduction to media and politics. Chap. 9. 19p.
  • Shirky, C. (2011). The Political Power of Social Media. 13p.*

Watch relevant videos

Clay Shirky - Here Comes Everybody


Evgeny Morozov: To Save Everything Click Here


Ethan Zuckerman: Cute Cats and the Arab Spring


Tavi Gevinson: A teen just trying to figure it out


Watch more on the YouTube playlist



Useful links

The Internet Debate
 You might also want to have a look on classic writings:

The Arab Spring and the Media

Gender and empowerment

tirsdag 16. september 2014

2.3. Hate and conspiracy


Goals of learning from this lesson
  • What are "media templates"?
  • How are genocides pre- and post mediated?
  • How do you de recognize a genocide?
  • Why are conspiracy theories so hard to kill?
  • When is it reasonable to talk about "conspiracy cultures"?

The lecture

This lecture in my BA Course on Media & Politics at Lillehammer University College can be viewed below as a Prezi-presentation.

 


The literature: 
  • Aupers, S. (2012). “Trust No One”: Modernization, Paranoia and Conspiracy Culture. 12p. *
  • Arnold, G. B. (2008). Belief and Disbelief. 14p. *
  • Hoskins, A., & O’Loughlin, B. (2010). War and media. Chap. 5. 17p.
  • Sunstein, C. R., & Vermeule, A. (2009). Conspiracy Theories: Causes and Cures. 25p

Watch relevant videos

Karen Douglas On Conspiracy Theories


The Milgram Experiment


Daniel Goldhagen's "Genocide - Worse than War"



Watch more on the YouTube playlist

Useful links

torsdag 11. september 2014

2.2. The Public Sphere

Goals of learning from this lesson
  • What is a public sphere?
  • How are imagined communities - such as nations - affected by the mass media?
  • How do you explain that audiences may be transformed into pro-sumers/prod-users by internet technology?
  • Why is there a division between centripetal and centrifugal media?
  • When can the internet be regarded as contributing to centrifugality?

The lecture

This lecture in my BA Course on Media & Politics at Lillehammer University College can be viewed below as a Prezi-presentation.



The literature:
Curran, J. et al. (2012). Misunderstanding the Internet. Chap. 2, 4. 68p.
Hodkinson, P. (2011). Media, culture and society. Chapter 9. 18p.


Watch relevant videos

Habermas' Public Sphere


Yochai Benkler on Truthiness and the Networked Public Sphere


Eli Pariser - The Filter Bubble: What The Internet Is Hiding From You


Watch more on the YouTube playlist



Useful links

tirsdag 9. september 2014

2.1. Representative Democracy

Goals of learning from this lesson:
  • What is the role of the media in elections?
  • How are different political contexts in different countries influencing this role?
  • How do you explain voting behavior through differentiating between long term and short term factors?
  • Why might new media and the internet influence campaigning?

The lecture

Browse through the presentation from my BA-course in Media & Politics at Lillehammer College.




The literature: 
  • Oates, S. (2008). Introduction to media and politics. Chap. 5 & 8. 43p.
  • Aardal, B., & Waldahl, R. (2004). Political cleavages in a media-driven environment. 27p. *

Watch relevant videos

Justin Lewis: Constructing Public Opinion


Jesper Strömbäck: Den medialiserade valrörelsen


Beppe Grillo and the Five Stars Political Movement


Watch more on the YouTube playlist

Useful links