mandag 3. desember 2018

Kronikker

Below you find my recent Op-eds, with a short introduction/abstract for each.. References go to the printed version, although clicking on the link in the title takes you to the online version. Only Norwegian versions available.

Klimautfordringer i Game of Thrones. Hamar Arbeiderblad 09.10.2019
Cli-Fi: Om hvordan fiksjonsfilm om klimakatastrofer kan få oss til å forestille oss det uforestillbare. Mange har fortolket «Game of Thrones» som å trekke inn vår tids klimautfordringer som en viktig del av fortellingen. Les et lengre innlegg om temaet her.

Å minnes et terror­angrep, Aftenposten 17.10.2018



Noe ble borte i den nasjonale fortellingen om 22. juli. Paul Greengrass' Netflix-film synliggjør hatet mot arbeiderbevegelsen. 22. juli var ikke bare et angrepnasjonen og uskyldige mennesker. 22. juli 2011 er – og vil forbli – en spesiell dato. I 2018 er tragedien for fullt blitt tema for filmatiske fremstillinger, koblet til et uventet parlamentarisk drama. Begge deler handler om hvordan vi skal minnes 22. juli i fremtiden. Striden er først og fremst knyttet til et uforløst tredje lag i fortellingen.

Disney inn i identitetspolitikken, Aftenposten 28.02.2018.



Filmen Black Panther viser at det er mulig for globale aktører som Disney å ta politisk stilling og fortsatt tjene penger. Via superhelt-varemerket Marvel lanserte Disney-konsernet i midten av februar filmen Black Panther. Omtalen har vært enestående positiv. Til dels fordi filmen er til de grader velgjort. Men like mye fordi produsenter og filmskapere av en film av denne typen våger å være direkte og åpent «politisk korrekt» i en periode hvor det har dannet seg en isfront mot det en gang korrekte. Mest iøynefallende er at omtrent alle de viktige rollene, inkludert hovedrollen som panteren, er besatt av svarte skuespillere ........
 Ebolanoia: Risiko i postfaktasamfunnet, Studentredaksjonen  24.01.2017

Fenomenet ebolanoia grep store deler av USA høsten 2014. Det viser hvordan det nye mediesystemet, kombinert med opplevelsen av global risiko raskt kan utløse panikktilstander og rykter om elitesammensvergelser, selv i antatt moderne og opplyste stater. Konspirasjonskultur dyrkes ved at informasjonskanalene man bruker og stolerutelukkende avspeiler eget politisk ståsted. Trump-æraen kan i måte indikere at oppfatninger om «sannhet» og «fakta» som noe relativt og oppkonstruert er blitt helt almene. Betyr det at vi er på vei til et samfunn helt løsrevet fra alle idealer om rasjonalitet og objektivitet? ...
Sammensvergelsen mot Amerika, GD 26.11.2016

I Philip Roths bok av samme navn presenteres et oppdiktet scenario fra USA på begynnelsen av 1940-tallet. En høyrepopulistisk bevegelse frontet av flygerhelten Charles Lindbergh kupper den republikanske nominasjonen og vinner presidentvalget. Lindbergh får derved stoppet en påstått sammensvergelse for å dra USA inn i 2. verdenskrig og inngår raskt en avtale om ikke-innblanding i Hitlers anliggender i Europa. 9. november 2016 våknet vi til en nyhet vi ikke trodde var mulig. Donald Trump hadde vunnet presidentvalget med solid margin i valgmannsstemmer. (Bloggversjonen her)
Hva kan du lære av Game of Thrones?, Aftenposten 13.04.2015

I Game of Thrones bivåner vi hvordan et tilsynelatende hierarkisk og stabilt rike forvandles til et ultravoldelig anarkikort tid. Serien tilhører fantasysjangeren, som stemples som ekstremt virkelighetsfjern. Store grupper elever og studenter er imidlertid dypt fascinert av denne og lignende populærkulturelle sjangre. Samme fascinasjon gjelder sjelden pensumet deres i samfunnsfag. Men de to er ikke nødvendigvis uforenlige størrelser. Suksesser som Harry Potter, Ringenes Herre, Hunger Games, Star Trek og Star Wars avspeiler og setter på spissen sentrale samfunnsfaglige tema. De levendegjør og skaper engasjement. (Bloggversjon her)
Nye former for politisk kommunikasjonGD 23.09.2014, co-authored with Jon Helge Lesjø.
Vi kjenner alle til politikere, både lokale og nasjonale, som tilsynelatende har vært for raske med å trykke på «like-knappen» på en Facebookside. I alle fall har de blitt stilt i forlegenhet og tvunget til å beklage både overfor politiske motstandere, egne ledere og i mer tradisjonelle medier. De støttet ikke det politiske budskapet de ga inntrykk av å like likevel. Hva er det som skjer med den politiske kommunikasjonen i ei tid der vi åpenbart er på veg inn i nye medieorden? .... (Bloggversjonen her)